9/24/2021

Resepi Cheese Tart

 Assalamualaikum semua.

Ok semalam saya share gambar saja, hari ini saya share resepi Cheese Tart yang diajar oleh sifu saya❤️


A) UNTUK SHELL

1) Kacau sebati guna senduk saja :

- 250grm butter

- 1biji kuning telur

- 100grm gula kastor

- 1 sdb esen vanilla

- 1 sdb susu pekat


2) Adunan dah sebati, masukkan sedikit demi sedikit 450grm@500grm tepung gandum. Akhir sekali tambah 2sdb air sejuk dari peti. Jadikan doh tak melekat di tangan. Biasa saya simpan dalam peti sejuk sebentar dalam 10minit.


3) Masukkan adunan dalam acuan seperti dalam gambar..untuk bentuk yang comel dan jari tak sakit, saya guna alat seperti dalam gambar & kemaskan lebihan doh pada tepi acuan.


4) Cucuk dengan garfu sebelum dibakar pada suhu 150° selama 20minit @ kekuningan. Shell ni mudah dikeluarkan daripada acuan selepas dibakar.


B) UNTUK ADUNAN CHEESE

1) Putar 500grm cream cheese dengan medium speed, sehingga cheese tidak berketul

2) Masukkan 30grm butter, putar lagi sebentar

3) Masukkan 100grm gula kastor, putar sehingga gula sebati

4) Masukkan sebiji telur gred A dan putar sebentar

5) Tambah 1sdb esen vanilla

6) Akhir sekali masukkan 20grm non dairy whipping cream dan putar sebentar.


Ok siap sudah, mudah kan..


*Isi filling strawberry @ blueberry @ nutella @ kiwi etc ikut selera masing2 kedalam shell yang sudah dibakar.

*Masukkan adunan cheese dalam piping beg & pancitkan secara menaik.



* Bakar pada suhu 150° selama 20minit.


Selamat mencuba 😊

#cheesetart

#kakcahempire




No comments: